3D-printen
3D-printen draait allemaal om het maken van onderdelen of producten die driedimensionaal zijn. Dit gebeurt door het smelten van plastic. Ook glas, zand, houtvezel, metalen, goud, papier en voedingsmiddelen zoals suiker en chocolade zijn te gebruiken. Tijdens het printen wordt laagje voor laagje het materiaal op een platform gespoten. Vervolgens stolt het in de gewenste vorm.
3D-printen heeft geen beperkingen; echt alles is te printen.
In de Formule 1 is 3D-printen niets nieuws. Elk F1-team gebruikt 3D-technologie om de concurrentie voor te blijven. Zodra het raceseizoen begint, moeten teams elk raceweekend snel technische wijzigingen aan hun wagen kunnen doorvoeren. 3D-geprinte onderdelen dragen daaraan bij.
Wordt 3D-technologie onderdeel van de werkplaats?
De introductie van nieuwe technologie is een constante factor in de automotive werkplaats. Bij Autobedrijf Toncar weten ze daar alles van. Van contactpuntjes afstellen en plaatwerken tot elektronicadiagnose en 3D-printen, het team is van alle markten thuis.
En wat betekent dat voor jou?
Een compleet voertuig uit de 3D-printer laten rollen, is in de industrie (nog) niet mogelijk. Toch kun je deze nieuwe techniek wel inzetten bij jouw dagelijkse werkzaamheden. Plaatwerker en materiaalspecialist Jelmar Post van Autobedrijf Toncar vertelt hoe hij dat doet.
Lees er alles over in de booster online special over 3D printen