Inspectie SZW gaat strenger controleren op veilig en gezond werken - OOMT

Inspectie SZW gaat strenger controleren op veilig en gezond werken

 In 2015 waren er in Nederland nog 3600 ernstige bedrijfsongevallen en afgelopen jaar waren dit er bijna 4500: dat is een stijging van ongeveer 30%. Gelukkig gaat dit over alle Nederlandse bedrijven samen en niet alleen onze mobiliteitsbranche, maar toch. De overheid vindt het daarom van groot belang dat werkgevers meer inzicht hebben in de aanwezige risico’s op de werkvloer.

Inspecteur-generaal SZW Marc Kuipers: “veel bedrijven, en dan met name de kleinere bedrijven, hebben geen plan van aanpak over hoe je personeel moet bewustmaken van veiligheid.” Werkgevers zijn verplicht een risico inventarisatie te maken van de apparaten waar mee wordt gewerkt en van de arbeidsomstandigheden op de werkplek. “Maar dat doen ze dus bij lange na niet allemaal”, zegt Kuipers. “Wij gaan daar forser op inzetten, meer controles en meer handhaven. Want 4500 ongevallen per jaar is veel te veel.”

Zorg dat je Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) op orde is

Vanaf dit jaar zal de Inspectie SZW dus strenger gaan toezien op de naleving van de RI&E. Ze controleert dan vooral of een bedrijf een RI&E heeft en hoe actueel de RI&E (en het plan van aanpak) is. De RI&E is verplicht voor alle ondernemers met personeel in dienst. In onze branche zijn er op maat gemaakte versies van de RI&E {LINK} beschikbaar voor alle deelbranches. Elk bedrijf met personeel moet minimaal eens per 3 jaar deze Branche RI&E uitvoeren.

Lees hier meer over de RI&E

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.