Onderzoek Archieven - OOMT


De autoverhuurmarkt in Nederland groeit tot 2030 met 6 procent per jaar. Omdat de samenleving flexibiliseert, neemt het aantal verhuurdagen toe. Particuliere klanten huren in de toekomst vaker een auto. Dat komt door stijgende aanschafprijzen van nieuwe auto’s, een daling van het aantal parkeerplaatsen en een toename van toerisme. Ook de zakelijke markt groeit. Vanuit het mkb en zzp’ers neemt de vraag naar bestelauto’s toe (bron: BOVAG/KPMG).

Is jouw bedrijf klaar voor deze marktontwikkelingen? Heb je voldoende medewerkers in huis om de groeiende vraag op te vangen? Hebben medewerkers de juiste kennis om particuliere en zakelijke klanten goed te adviseren? Een groeiende verhuurmarkt is een positieve ontwikkeling. Het is belangrijk dat jouw team meegroeit. Ook als het om vakkennis gaat. Met goed advies zorg je ervoor dat nieuwe klanten graag weer bij jou terugkomen. Zo versterk je jouw eigen positie binnen jouw eigen markt.De krapte op de arbeidsmarkt voor bedrijfsautotechnici neemt de komende jaren toe. Dat heeft verschillende oorzaken. Een ervan is de verschuiving van mechanische naar elektronische vakkennis. Omdat trucktechnici steeds meer verstand van elektronica moeten hebben, kunnen ze gemakkelijker naar andere sectoren uitstromen. Een andere ontwikkeling is de hogere gemiddelde leeftijd van trucktechnici. Door het verouderende personeelsbestand neemt de natuurlijke uitstroom toe (bron: BOVAG/KPMG).


Gelukkig is er binnen de truckbranche steeds meer aandacht voor het opleiden van jonge vakmensen. Krapte op de arbeidsmarkt is een lange termijn uitdaging. Dat vraagt om een lange termijn oplossing. Investeert jouw bedrijf in het begeleiden en opleiden van leerlingen? Organiseren jullie al open dagen voor basisscholieren? Zijn jullie op de werkvloer al bezig met generatiemanagement? Zo pak je zelf de regie. Dat helpt niet alleen om de instroom van jonge vakmensen te vergroten. Het helpt ook om ervoor te zorgen dat jonge vakmensen bij jou willen blijven werken, en niet vroegtijdig weer uitstromen.
In 2022 zijn er 310 nieuwe medewerkers in de caravanbranche begonnen en 270 personen hebben de branche verlaten (kengetallen OOMT).

Door deze cijfers zien we het aantal werkenden in de camper en caravanbranche verder toenemen, wel is het zo dat deze instroom vaak (vak) ongeschoold is omdat de branche al jaren geen eigen opleiding meer heeft. Hoeveel tijd is er om deze nieuwe medewerkers(sters) goed in  te werken en op te leiden.

Zorg als bedrijf voor een optimale inwerkperiode en opleiding/training voor uw nieuwe en bestaande medewerkers(sters). Goed begeleid personeel blijft langer bij je werken, het uitstroom van 270 medewerkers kan ( in 2021 verlieten 180 mensen de branche) en moet lager.

De camper en caravanbranche heeft een positieve balans bij in- en uitstroom.

In 2022 zijn er 310 nieuwe medewerkers in de caravanbranche begonnen en 270 personen hebben de branche verlaten (kengetallen OOMT).

Door deze cijfers zien we het aantal werkenden in de camper en caravanbranche verder toenemen, wel is het zo dat deze instroom vaak (vak) ongeschoold is omdat de branche al jaren geen eigen opleiding meer heeft. Hoeveel tijd is er om deze nieuwe medewerkers(sters) goed in  te werken en op te leiden.

Zorg als bedrijf voor een optimale inwerkperiode en opleiding/training voor uw nieuwe en bestaande medewerkers(sters). Goed begeleid personeel blijft langer bij je werken, het uitstroom van 270 medewerkers kan ( in 2021 verlieten 180 mensen de branche) en moet lager.

In 2022 is de instroom voor de takel- en bergingsbranche uitgekomen op 150 nieuwe medewerkers. Dit is het hoogste instroom sinds 2016. De uitstroom kwam in 2022 uit op 90. Dat is het laagste aantal sinds 2016 (bron: OOMT). Een mooi herstel na de mindere coronajaren! In 2022 is het aantal werkenden in de takel- en bergingsbranche met 60 medewerkers toegenomen. Op een totaal van 700 medewerkers is dat een groei van 9,4%. Mooi om te zien dat de branche zoveel nieuwe collega’s mag verwelkomen. Hoe zorg jij ervoor dat nieuwe medewerkers zich snel thuisvoelen en blijven? Daar ligt een belangrijke rol voor iedereen. Van leidinggevenden tot directe collega’s. Het is voor iedereen wennen als de teamsamenstelling verandert. Met een vaste inwerkprocedure (‘onboarding’) voelen nieuwe collega’s zich sneller thuis. Ook voelen ze zich sneller onderdeel van het team. Zo voorkom je dat nieuwe medewerkers vroegtijdig uitstromen, en verbeter je meteen de sfeer binnen het team. Win win!

In 2022 zijn er in Europa 43.484 elektrische motorfietsen op kenteken gezet. Dat komt neer op een toename van 88,4% ten opzichte van 2021. In dat laaste werden 23.084 elektrische motorfietsen geregistreerd (bron: The European Association of Motorcycle Manufacturers/ACEM). Ten opzichte van andere branches groeit de verkoop van elektrische motorfietsen minder hard. Inmiddels vormen motorfietsen met elektrische aandrijving wel een significant deel van de totale markt. Een ontwikkeling die ook impact heeft op aftersales. Ben jij klaar voor elektrische motorfietsen? Met de juiste vakkennis, de juiste veiligheidsuitrusting en de juiste equipment bereid je jezelf alvast voor op deze nieuwe ontwikkeling.

Het tijdperk van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor loopt op zijn einde. Vanaf 2035 mogen nieuwe auto’s met verbrandingsmotor niet langer in Europa worden verkocht. Dat heeft ook gevolgen voor de caravanbranche. Elektrische auto’s zijn uitstekende caravantrekkers. Er is vanuit stilstand direct veel kracht beschikbaar en door het hoge gewicht van een EV rijdt de combintie heel stabiel. Alleen is er een groot nadeel: met een traditionele caravan aan de trekhaak neemt de actieradius van een EV drastisch af. Dat ligt vooral aan de combinatie van het gewicht en de luchtweerstand (bron: www caravantrekker.nl). Ook voor de caravanbranche heeft elektrische mobiliteit gevolgen. Zorg daarom dat je jouw vakkennis op peil houdt. Zo kan je klanten met een elektrische auto goed over de mogelijkheden adviseren.

De opkomst van emissieloze voertuigen zet het aftersalesmodel van autobedrijven onder druk. Elektrische voertuigen hebben minder onderhoud nodig, maar vereisen specialistische vakkennis bij storingen en reparaties, blijkt uit recent onderzoek van BOVAG.

Niemand weet wat de toekomst brengt. Terwijl het EV-aandeel groeit, veroudert het wagenpark. Er komen meer nieuwe EV’s in de werkplaats, maar ook meer oudere auto’s met een verbrandingsmotor.
Wat is jouw strategie voor de toekomst? Hoe bereid jij jouw team voor op verandering? En welke eisen stellen de veranderingen aan jouw leiderschap?

De adviseurs van OOMT kennen de autobranche als geen ander. Ze kennen de praktijk en weten waar jij als werkgever tegenaan loopt. Bijpraten en sparren met een OOMT-adviseur geeft richting aan jouw toekomstplannen. Kies een onderwerp en vraag raak.

De klantreis speelt een grote rol bij de aankoop van een nieuwe of een gebruikte auto. Autofabrikanten kiezen in de toekomst vaker voor virtuele showrooms en virtuele salesassistenten. Wat betekent dat voor jouw werk als autoverkoper?

Een groot deel van automotive retail speelt zich online af. Klanten bereiden zich online voor op de aankoop van een andere auto. Toch blijven fysieke showrooms en verkopers onmisbare schakels in het aankoopproces, blijkt uit de onderzoek van BOVAG.

Autoverkopers veranderen steeds meer in productspecialisten. Als verkoper heb je nieuwe digitale vaardigheden nodig en moet je ook nog eens verstand hebben van aanvullende producten zoals verzekering en financiering.

Ben jij klaar voor de digitale toekomst van automotive retail? Zie je kansen om te groeien in je vak? De coaches van OOMT staan voor je klaar met tips en advies. OOMT loopbaancoaching geeft richting aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Kies een onderwerp en ontdek het zelf.

Autobedrijven krijgen steeds vaker te maken met elektrische auto’s. Bijna elke werkplaats krijgt elektrische auto’s binnen voor onderhoud of reparatie Dat heeft gevolgen voor het werk van autotechnici. Heb jij de kennis in huis om aan een EV te werken?

Door elektrische auto’s verandert het werk in de werkplaats. Een elektrische auto heeft minder onderhoud nodig dan een auto met een verbrandingsmotor. Voor diagnose en reparatie aan een EV is specialistische vakkennis nodig. Dat blijkt uit onderzoek van BOVAG.

Heb jij de kennis in huis om veilig en deskundig aan een EV te werken? Of kan jouw vakkennis wel een onderhoudsbeurt gebruiken?

Nieuwe vakkennis helpt je om sneller, beter en leuker te werken. Jezelf ontwikkelen geeft frisse energie. De OOMT-coaches helpen je graag op weg. Bijvoorbeeld met loopbaancoaching of een persoonlijk ontwikkelplan. Kies een onderwerp en ontdek wat OOMT voor jou kan doen.


Fietstechniek staat niet stil. Elektrische aandrijving, software, nieuwe schakelsystemen, nieuwe remsystemen: er verandert veel. Dat heeft allemaal invloed op het werk van fietstechnici. Ben jij klaar voor de fietstechniek van de toekomst?

In de werkplaats krijg je vaker te maken met nieuwe en complexe techniek (bron: BOVAG/KPMG Netwerkstudie Nederlandse Fietsenbranche 2023). Onderhoud, reparatie en storingdiagnose worden lastiger. Zonder de juiste kennis is het lastig om aan de nieuwste fietsen te werken. Heb jij de juiste technische kennis in huis? Of kan jouw vakkennis wel een opfrisbeurt gebruiken?

Fietstechniek verandert. Het is belangrijk dat jouw vakkennis meeverandert. Misschien wil je graag een training of opleiding volgen. Of misschien wil je jezelf specialiseren. Zo kan je sneller, gemakkelijker en leuker werken.

Wil je weten wat er mogelijk is? De coaches van OOMT zijn er voor jou. Ze helpen je graag op weg.

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.