Kay Westhoff: van stagiair tot kampioen fietstechnicus - OOMT

Kay Westhoff: van stagiair tot kampioen fietstechnicus

Kay Westhoff is Nederlands kampioen fietstechnicus. Bij Skills The Finals werd hij uitgeroepen als de allerbeste. Zelf weet de Almeloër wel waarom hij zo goed is in zijn vak: “Omdat ik dit werk hartstikke leuk vind”.

Booster: Wanneer wist je dat je fietstechnicus wilde worden?
Kay: “Ik gok dat ik 16 was. Maar ik wist het meteen toen ik de werkplaats op liep. De afwisseling maakt het zo leuk. Je kunt klanten helpen en daarnaast ook met de handen bezig zijn. Voor mij is dat fantastisch.”

Hoe ben je eigenlijk in dit vak gerold?
“Puur toeval. De fiets van mijn moeder was kapot. Ze ging naar FietZ – bij ons in de stad. Ze vroeg of ze nog een stagiair zochten. Nee dus. Maar ze bleef het een paar keer vragen. Uiteindelijk zeiden ze dat ik wel mocht langskomen…”

En toen?
“Uiteindelijk vroegen ze of ik niet langer kon blijven, haha.”

Dat wilde je wel…
“Zeker. Iedereen denkt dat het een makkelijk beroep is, maar ik ontdekte al snel dat er veel meer bij komt kijken. Het gaat verder dan alleen maar lekke banden plakken. Er komt tegenwoordig zoveel elektronica bij kijken. Systemen worden slimmer. Ik vind het supermooi dat ik nu met mijn telefoon kan werken. Dat gaat zo snel.”

Door school werd je zelfs verkozen om mee te doen aan Skills The Finals, het Nederlands kampioenschap voor het mbo. En je won! Hoe was dat?
“Ik had van tevoren een grote mond en zei dat ik wel even ging winnen. Voor de grap natuurlijk. Maar toen ze mij op het podium riepen, begon ik wel te zweten zeg. Ik was heel blij toen ze zeiden dat ik de beste was. Ik ben daar trots op.”

Hoe reageerden de mensen om jou heen op jouw overwinning?
“Als collega’s iets niet lukt op de werkplaats, roepen ze: ‘Laat de kampioen maar kijken.’ En meestal lukt het mij dan wel, haha.”

Wat wil je zeggen tegen jongeren die twijfelen over hun opleiding tot fietstechnicus?
“Je begint misschien in de werkplaats, maar kunt zoveel kanten op nog. En het vak zelf verandert ook constant. Er zijn nu al fietsen gelanceerd met een ABS-systeem. Alles om een fiets zo lang mogelijk mee te laten gaan… dus dan ga ik ook zo lang mogelijk mee! Dit is het mooiste vak dat er is.”

Naam  Kay Westhoff
Functie  Fietstechnicus
Leeftijd  19

Kay twijfelt niet over zijn keuze om fietstechnicus te worden. Jij wel?

De kampioen haalt je over om te blijven: “Bij alle fietsenmakers komen we mensen tekort. Het is belangrijk elkaar te stimuleren: voel hoe vet dit vak écht is.”

Check snel!

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.