Verandering in de werkplaats - OOMT
Sep-Okt special

Werkplek van de toekomst

Regie over je bedrijf

Hoe ziet het mobiliteitsbedrijf van de toekomst eruit? Wat betekent de transitie naar nieuwe voertuigen en mobiliteitsvormen voor de bedrijfsvoering en het personeelsbeleid? Caroline en Bart van Nieuwenhoven hebben daar een uitgesproken mening over. Voor ons maakt het niet uit als de auto van de toekomst een vliegtuig op waterstof blijkt te zijn.”

Het succes van vandaag is geen garantie voor het succes van morgen. Het zou de lijfspreuk kunnen zijn van broer en zus Bart en Caroline van Nieuwenhoven. Samen geven ze leiding aan het gelijknamige familiebedrijf in Nederweert. Bart als directeur aftersales, Caroline als directeur sales, personeelsbeleid en algemene bedrijfsvoering. “We zijn nooit bang geweest om ingrijpende keuzes te maken voor de toekomst”, vertelt Caroline. “Toen we het familiebedrijf in 2008 overnamen, waren we dealer van Nissan. We hebben het dealerschap in 2010 opgezegd en ons aangesloten bij een universele garageformule. Met Vakgarage richten we ons op alle automerken. Daardoor trekken we een breder en groter publiek. Dat past beter bij onze rol als dorpsgarage.”

 

“Met duidelijke keuzes houd je de regie over je bedrijf en blijf je flexibel”

 

Vreemd
Bart en Caroline houden hun ogen open voor nieuwe trends en ontwikkelingen. Vervolgens denken ze na over de gevolgen en kansen voor hun bedrijf en hun medewerkers. “Rond 2010 kwamen de eerste betaalbare elektrische auto’s op de markt. In de fietsbranche zagen we de toenemende populariteit van e-bikes. Daar wilden we wat mee doen. Met de oprichting van Green2Go, in 2012, hebben we een nieuw bedrijf opgezet voor duurzame mobiliteit.” In het begin moesten klanten en medewerkers daar nogal aan wennen. “Onze vaste klanten vonden het vreemd dat we naast auto’s ook e-bikes en scootmobielen gingen verkopen en onderhouden. Ook medewerkers keken ervan op. Toch hebben we doorgezet. We zagen toekomst in een breed mobiliteitscentrum.”

Geleidelijk opschalen
Bijna tien jaar later blijkt dat de keuze voor een mobiliteitscentrum een schot in de roos was. Wat is de sleutel tot het succes? “Met Green2Go zijn we klein en vroeg begonnen. Daardoor konden we bijsturen en geleidelijk opschalen”, legt Caroline uit. “Het gaf ons de tijd om medewerkers op te leiden en om nieuwe vakmensen aan te nemen.” Green2Go is uitgegroeid tot een bedrijfsonderdeel met een eigen verkoopadviseur, een eigen werkplaats en een eigen fietstechnicus. “Het is een voordeel dat auto’s en e-bikes elkaar aanvullen”, zegt Caroline. “Sommige technieken uit e-bikes zie je terug in elektrische auto’s en andersom. Hetzelfde geldt voor laadpalen en laadtechniek. Er is veel overlap, ook in de backoffice.”

 

“We zitten niet vast aan een bepaald type voertuig”

 

Vliegende auto’s
Welke nieuwe trends zien Bart en Caroline voor de mobiliteitsbranche van morgen? “De opkomst van elektrische voertuigen, nieuwe mobiliteitsdiensten en private lease betekent dat we continu aan ons bedrijfsmodel moeten sleutelen. Dat doen we samen met onze medewerkers. We verbinden onze toekomstplannen aan ons strategische personeelsbeleid. Dat maakt ons flexibel. Als onze fietsafdeling groeit, schalen we daar op met nieuwe vakkennis en nieuwe vakmensen. Als de vraag naar elektrische auto’s of private lease groeit, investeren we daar extra in.” Het grote voordeel van een mobiliteitscentrum vindt Caroline dat je niet vast zit aan een bepaald type voertuig. “Als het vervoermiddel van de toekomst een vliegende auto op waterstof is, of een elektrische step, dan bewegen we die kant op. Omdat we flexibel en slagvaardig zijn, zijn we altijd klaar voor verandering.”

Bekijk ook:
Blussen van elektrische voertuigen

Strategisch personeelsbeleid geeft structuur aan de langetermijndoelen van jouw bedrijf. OOMT helpt je op weg.

Neem contact op met de OOMT Servicedesk via 0800-0155 of mail naar servicedesk@oomt.nl

Lees meer

Webinar Toekomst Tweewielerbranche

De toekomst van je bedrijf is niet alleen afhankelijk van wat jij wil, ook externe factoren spelen een rol. Welke technieken komen op? Hoe gaat het met de economie? Bekijk de webinar.

Interessant voor leidinggevenden

Interessant voor medewerkers

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.