Over de werkplek van de toekomst - OOMT
Sep-Okt special

Werkplek van de toekomst

Verwacht wordt dat over drie jaar ongeveer de helft van alle nieuwe auto’s volledig elektrisch is. Er zijn al automerken die zich volledig op elektrisch rijden richten en stoppen met de ontwikkeling en productie van benzine- en dieselauto’s. Voertuigen met een klassieke verbrandingsmotor gaan dus langzaam uit het straatbeeld verdwijnen. De vraag naar reparaties en onderhoud aan hybride- en elektrische voertuigen neemt alleen maar verder toe. Vooral omdat EV’s steeds meer over systemen beschikken die zelf diagnoses stellen en vervolgens aan de eigenaar een bezoek aan de garage adviseren.

 

Berging van EV’s – nu en in de toekomst

 

Hoe weet je of je het juiste gereedschap hebt om aan moderne voertuigen te werken?

En belangrijker, hoe gebruik je dit op een veilige manier?

Lees meer

Werkplaats overbodig?

Het jaar is 2040. Auto’s beschikken over zelfdiagnosesystemen die veel verder gaan dan nu. Diagnose, software-onderhoud en technische keuring vinden plaats op afstand. Is een bezoek aan de werkplaats in de toekomst dan nog wel nodig?
Ja, net als met de mechanische techniek van nu kan er van alles misgaan met de moderne voertuigen. Jij bent als technicus over 20 jaar nog steeds onmisbaar. Maar wel op een andere manier. Jouw hulp wordt ingeroepen als het systeem faalt.
De technische helpdesk ondersteunt op afstand en kan de diagnose-apparatuur overnemen. Ook kun je gebruikmaken van augmented reality. En zo nodig, gaat de auto op transport naar een specialist.

 

Een volle werkplaatsagenda, zeker een maand vooruit.
Zó werkt een autobedrijf van de toekomst, volgens Adjan Autoservice uit Eemnes

 

Rijden op whisky

One for the road! De Schotse whiskyproducent Glenfiddich laat haar trucks rijden op eigen whisky-afval. Dat is nog eens een bijzonder alternatief!

 

Kennis en kunde

We schreven al eerder dat er verwacht wordt dat over drie jaar ongeveer de helft van alle nieuwe auto’s volledig elektrisch is. De grote toename van elektrotechnische werkzaamheden, betekent voor jou als technicus dat je over specifieke kennis moet beschikken. Evenals ervaring. Het afstellen van bijvoorbeeld camera’s en radars zal steeds vaker automatisch gaan. Met intelligente apparatuur die jij moet bedienen. Modules en subassemblages zullen eerder vervangen worden dan gerepareerd. Basis ICT-kennis is straks echt vereist. Zelfs bij het vervangen van olie. Dit werkje moet je namelijk vastleggen via de software. Anders krijgt de klant later een storingsmelding. Je begrijpt: goede scholing en actuele technische kennis zijn onmisbaar. Weten welke training je het beste kunt volgen? Een OOMT-coach kan je helpen de juiste keuze te maken. Check het hier.

 

De toekomst is nu

Ga eens op bezoek bij het Nederlandse Lightyear. Ontdek de revolutionaire nieuwe techniek van deze zonneauto.

 

Scoren bij de klant van morgen

Niet alleen de werkplaats merkt de gevolgen van elektrisch rijden. Ook de aftermarket. Op het moment dat iedereen elektrisch rijdt – ergens tussen 2040 en 2050 – zal de totale onderhoudsbehoefte bijna gehalveerd zijn. Er liggen dus aardig wat uitdagingen op de loer voor de aftermarket. Hoe kun je scoren bij de klant van morgen?

Moderne auto’s zitten vol met rijhulpsystemen die uitgebreide uitleg vereisen. Hetzelfde geldt voor klanten die voor het eerst een elektrische auto aanschaffen.
Zij hebben vragen. Dat merk je ongetwijfeld nu al. Goed klantcontact, optimaal ingerichte processen en meerwaarde bieden, zijn de belangrijkste pijlers voor succes. Nu en in de toekomst. Heb jij de nodige kennis in huis om de moderne klant goed te informeren? Een OOMT-coach helpt je kosteloos op weg. Wil je meer weten over het effect van EV’s op aftersales? Lees het uitgebreide BOVAG-onderzoek.

Oké, er staat de branche dus nog een en ander te wachten. Behalve het blijven volgen van alle ontwikkelingen, is de grootste uitdaging bij elke verandering om te bepalen hoe jij ermee omgaat. Lees het succesverhaal van Vakgarage van Nieuwenhoven/Green2Go.

Om alle veranderingen juist toe te passen en je team hierin mee te krijgen, is het ontwikkelen van jouw leiderschapsvaardigheden essentieel.

Wist je dat een OOMT Adviseur Werkgeverschap jou hierin kosteloos adviseert?

Lees meer

Interessant voor leidinggevenden

Interessant voor medewerkers

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.