Wat betekent dit voor jou? - OOMT
Jan-Feb special

Veilig op weg

‘Zelfs als je heel veilig werkt, kan het toch misgaan’

Binnen CarProf Valentijn is Carissa Valentijn verantwoordelijk voor de boekhouding en de administratie. Naast haar dagelijkse werk is ze een van de bedrijfshulpverleners. “Natuurlijk hoop je dat er nooit iets ernstigs gebeurt. Maar als het gebeurt, ben ik goed voorbereid.”

 

Naam Carissa Valentijn
Functie 47
Functie
Hoofd administratie
Bedrijf CarProf Valentijn

 

Net als haar man Adrie houdt Carissa Valentijn van aanpakken. Kort na de oprichting van het autobedrijf volgden ze samen een BHV-training. En daar bleef het niet bij. Op dit moment hebben vier van de negen medewerkers van CarProf Valentijn een BHV-diploma op zak. “We streven ernaar dat iedereen een BHV-training heeft gevolgd en dat iedereen jaarlijks op herhaling gaat om de kennis op te frissen. Wettelijk zijn twee BHV’ers genoeg, maar dat zijn er eigenlijk te weinig. In een noodsituatie is het handig als er meer mensen zijn die hulp kunnen verlenen. Een BHV-diploma is ook buiten het bedrijf handig. Het is fijn als je een ander tijdens een noodgeval kan helpen. Wij beschouwen BHV ook als een onderdeel van maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen.”

Afgezaagde vingertop
Noodgevallen komen gelukkig niet vaak voor. Als het een keer misgaat, is het een voordeel als je weet hoe je moet handelen. “We hebben meegemaakt dat een buurman hier op het bedrijventerrein het topje van zijn vinger had afgezaagd. Toen hij bij ons binnenliep, schoten we niet meteen in de stress. Adrie ging meteen in de BHV-stand en heeft hem direct geholpen.” In de werkplaats van CarProf Valentijn is het een keer gebeurd dat een collega klem kwam te zitten tussen de wielophanging van een auto en zijn arm brak. “Zelfs als je heel scherp op de veiligheid let, zoals wij, kan het alsnog misgaan. Gelukkig is onze collega helemaal hersteld, maar de revalidatie heeft negen maanden geduurd. We hebben strenge maatregelen getroffen zodat het niet nog eens kan gebeuren.”

Metaalsplinter in je oog, vinger vast in een machine. Veiligheid in de werkplaats is echt belangrijk.

AMT verzamelt feiten en fabels

Digitale RI&E
In de werkplaats van CarProf zijn alle ontsnappingsroutes, nooduitgangen en EHBO-dozen duidelijk met borden gemarkeerd. Ook oogdouches en andere Arbo-middelen zijn ruimschoots voorhanden. Voor het bijhouden van de wettelijk verplichte Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) werken Carissa en Adrie met een digitaal systeem. “Een digitale RI&E is altijd actueel. We registreren elke verandering en we stellen actiepunten in. Dan krijgen we automatisch een herinnering als we iets moeten controleren. Ik loop regelmatig door de werkplaats om te kijken of alles in orde is. Bijvoorbeeld of iedereen PBM’s (Persoonlijke Beschermingsmiddelen) gebruikt en of het gereedschap niet over de vloer rondslingert. Gelukkig gaat dat eigenlijk altijd goed. Het is een veilig idee dat we veel BHV-ers hebben, maar het is nog fijner als je je BHV-kennis niet in de praktijk hoeft te brengen. Een calamiteit voorkomen is altijd beter.”

Hoe staat het met de veiligheid in jullie bedrijf?

Een preventiemedewerker is hier verantwoordelijk voor

Interessant voor leidinggevenden

Interessant voor medewerkers

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.