Verandering in de werkplaats - OOMT
Jan-Feb special

Veilig op weg

Drempel om veilig te werken moet laag zijn

Een veilige en prettige werkomgeving is een onderwerp dat Adrie Valentijn zeer serieus neemt. “Waarom zou ik van medewerkers verwachten dat ze in een werkplaats werken, waar ik zelf niet zou willen werken?”

 

Naam Adrie Valentijn
Leeftijd 51
Functie
Eigenaar
Bedrijf CarProf Valentijn

 

Jarenlang werkte Adrie Valentijn als autotechnicus. Als vakman kent hij de werkplaats als geen ander. Toen hij voor zichzelf begon, stond één ding vast: de werkplaats moest een veilige en prettige werkomgeving worden. “Ik kwam uit een dealerorganisatie die de ARBO-zaken goed op orde had. Er was veel aandacht voor werkveiligheid en er was een actuele ISO-certificering. Dat gaf een goede basis voor mijn eigen bedrijf CarProf Valentijn. Ik vind het leuk om mij overal in te verdiepen. Niet alleen in ondernemerschap en werkgeverschap, ook in werkomstandigheden. Goede werkomstandigheden zorgen immers voor een goede werksfeer.”

Akoestische panelen
De werkplaats van CarProf Valentijn is een lichte ruimte. Elke hefbrug heeft een eigen toegangsdeur en de vloer is voorzien van een antistatische coating. Wat bij binnenkomst meteen opvalt, is de stilte. “De compressoren van het luchtgereedschap staan buiten de werkplaats in een aparte ruimte. Dat scheelt heel veel geluid. Verder hebben we akoestische panelen geplaatst om de geluidsdruk te verminderen. Het enige geluid in de werkplaats maken we zelf.” Wat ook opvalt, is dat elke gereedschapswagen is uitgerust met een set Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s). “De drempel om veilig te werken moet je zo laag mogelijk maken”, legt Adrie uit. “Bij elke gereedschapskist en elk apparaat ligt gehoorbescherming, een mondkapje, handschoenen en een veiligheidsbril.”

Werkafspraken
Bewustwording is de eerste stap richting een veilige werkplek. Adrie organiseert regelmatig veiligheidsbijeenkomsten met het team. “Tijdens de bijeenkomst behandelen we elke keer een ander veiligheidsonderwerp. Verder controleren we regelmatig het gereedschap en de equipment. Ik vind de wettelijke keuringstermijn eigenlijk te lang als je intensief met gereedschap werkt. Bij ons loopt iemand van het team om de twee maanden de werkplaatsinrichting na. Dat is telkens iemand anders. Zo blijft iedereen bewust van het belang van een veilige werkplek. We hebben ook duidelijke werkafspraken met elkaar gemaakt. Als iemand op een niet-veilige manier werkt, spreken we elkaar daar op aan.”

Goede werksfeer
Wanneer je aan een auto werkt, moet je er als autotechnicus op kunnen vertrouwen dat alles om je heen veilig is, vindt Adrie Valentijn. Van de hefbrug en het handgereedschap tot de inhoud van EHBO-doos. Een veilige werkomgeving voorkomt niet alleen uitval en ziekte, weet hij uit ervaring. “Goede werkomstandigheden zorgen ook voor een goede werksfeer. Dat is een pluspunt als we nieuwe medewerkers zoeken. Als een leerling of sollicitant onze werkplaats ziet, willen ze graag bij ons komen werken.”

Elk bedrijf met personeel moet beschikken over een actuele RI&E.

OOMT helpt!

Interessant voor leidinggevenden

Interessant voor medewerkers

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.