Interview Generatiehelden - OOMT
Generaties

De tijd van ‘je moet doen wat ik zeg’ is voorbij

 

Vakmensen zijn schaars. Als werkgever moet je dus extra zuinig zijn op alle vakmensen die in jouw bedrijf werken. Hoe zorg je ervoor dat verschillende generaties, van jong tot oud, fijn samenwerken?

Je bent nooit te oud om van elkaar te leren.

Doe de gratis workshop Generatiehelden en leer elkaar beter te begrijpen.

Meld je aan

 

“Vroeger had je in een bedrijf meestal twee groepen: de ouderen en de jongeren. Oudere vakmensen hadden veel kennis en ervaring, jonge vakmensen brachten kennis van nieuwe techniek en elektronica mee. Er was wederzijds respect”, vertelt OOMT-adviseur Ellen Janssen. “Tegenwoordig gaat dat vaak anders. In sommige bedrijven werken wel vier of vijf verschillende generaties. Dat kan leiden tot botsingen en onbegrip.”

Kleine dingen

“Een jonge scholier die net aan een leerwerktraject begint, kijkt anders naar het werk en het leven dan een technicus met 40 jaar ervaring. Het vervelende is: als jongeren het niet naar hun zin hebben, vertrekken ze naar een ander bedrijf. Of naar een andere branche. Generatiemanagement verbetert de samenwerking tussen leeftijdsgroepen. Om de onderlinge samenwerking tussen twee collega’s te verbeteren, hebben we de Samen Beter Meter ontwikkeld. Je kunt deze inzetten zodat collega’s elkaar beter leren te begrijpen. Of om bijvoorbeeld onbegrip en irritaties weg te nemen. Het is een erg succesvolle tool.”

 

“Als je elkaar respecteert, speelt leeftijdsverschil eigenlijk geen rol”,
vindt Corné van Empel. Lees hoe hij omgaat met generatiemanagement.

 

Wennen
Samenwerken met verschillende generaties vraagt om een aangepaste leiderschapsstijl. Ellen Janssen: “‘Je moet doen wat ik zeg’ werkt bij jonge generaties niet meer. Ze willen gezien worden, meedenken en meepraten. Voor veel werkgevers en leidinggevenden is dat wennen. Maar ik zie in de praktijk dat het werkt als je dat wel doet. In bedrijven die aandacht geven aan generatiemanagement is de werksfeer beter en het verloop kleiner.” Het aller moeilijkst aan veranderen is beginnen, voegt ze daaraantoe. De webinar ‘Van babyboomers tot generatie Z: hoe werken ze samen’ geeft veel tips en inzichten.

 

“Als werkgever moet je tegenwoordig van heel veel markten thuis zijn. Gelukkig hoef je niet alles zelf uit te vinden. De adviseurs werkgeverschap van OOMT helpen je graag op weg.”