Verandering in de werkplaats - OOMT
Nov-Dec special

Sprekende voertuigen

“Goed communiceren is een kwestie van oefenen”

Hans Huurneman werkt het grootste deel van zijn loopbaan bij ’t Mannetje Fietstechniek. Hij begon bij het landelijk bekende bedrijf als fietsenmaker en nam het bedrijf ruim 20 jaar geleden met zijn compagnon over. “Het is fijn als iemand meekijkt en tips geeft. De OOMT-adviseur laat zien hoe we slimmer en fijner kunnen werken.”

 

Naam Hans Huurneman
Leeftijd 50 jaar
Functie directeur


Hans Huurneman leerde zichzelf het fietsvak aan. Op zijn 24e zag hij een televisiereclame voor ’t Mannetje in Amsterdam. Hij werd door oprichter Eelco Kaarsenmaker aangenomen als fietstechnicus. “Eelco was een visionair. Hij zag een nieuwe markt voor bakfietsen in Amsterdam en begon met importeren. De kwaliteit viel tegen en hij besloot zelf bakfietsen te gaan bouwen. Ik mocht de nieuwe productielijn opzetten. Daarmee waren we uniek in Nederland. Het was pionieren. Een geweldige tijd.”

 

Structureren
In 2001 neemt Hans het bedrijf over met een compagnon. Het bedrijf verhuist naar Haarlem. Daar is ruimte om te groeien. “Ik had eerder een periode van snelle groei meegemaakt. Ik wist dat het niet alleen positieve kanten heeft. Ik was vastbesloten om het anders te doen.” In 2019 komt ’t Mannetje Fietstechniek in contact met OOMT. “We hikten op dat moment tegen een aantal processen aan. Onder andere de CE-certificering van onze bakfietsen, het opnieuw opzetten van de afdeling personeelszaken, het structureren van de werkprocessen en het verbeteren van de communicatie.”

 

Productief
In overleg met zijn collega’s en OOMT besluit Hans om boven in de organisatie te beginnen met veranderen. “We zijn gestart met coaching voor het MT. Daarna zijn we verdergegaan met het opzetten van nieuwe structuren en processen. Toen dat allemaal stond, zijn we gestart met coaching voor alle medewerkers.” Volgens Hans was het proces ontzettend productief. “We konden met elke vraag bij OOMT terecht. Hun branche brede ervaring heeft ons goed op weg geholpen. De adviseurs en coaches luisteren en adviseren op een respectvolle en opbouwende manier. Daar hebben we veel aan gehad.”

 

“We sturen meer op talenten en competenties”

 

Talenten en competenties
Wat is Hans het meest bijgebleven van het proces? “Persoonlijk heb ik geleerd om meer te sturen op talenten en competenties. Als je de talenten en competenties van mensen serieus neemt, en ze benut, is dat goed voor het hele team. Als iemand ergens niet goed in is, kan je dat veranderen met coaching of training. Of er is iemand anders in de organisatie die dat kan opvangen of aanvullen. Dat geldt ook voor mijzelf. Sommige dingen kan ik goed, andere dingen kan ik niet goed. Zodra je dat weet, kan je er rekening mee houden.”

 

Tijd nodig
De afgelopen drie jaar is er veel veranderd in het bedrijf. “We geven meer aandacht aan structuur en communicatie. We communiceren vaker en beter met elkaar. In het begin vond iedereen dat moeilijk. Hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het wordt. Het is een kwestie van oefenen en wennen. Er zijn nog steeds genoeg dingen die we beter kunnen doen. Oude gewoontes sluipen er weer in en je eigen leiderschapsstijl veranderen is een langdurig proces. Maar we zijn ons bewuster van de valkuilen. En als we advies of hulp nodig hebben, kunnen we altijd terecht bij OOMT.”

 

Bekijk ook:
Een goed gesprek Wat levert dat op?

Interessant voor leidinggevenden

Interessant voor medewerkers

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.