Wat betekent dit voor jou? - OOMT
Maart-April special

Snel, sneller, snelst!

Snelheid is geboden

Als in het vroege voorjaar de thermometer weer omhoog kruipt, trekt Nederland massaal de stallingen leeg. Om snel weer op weg te kunnen met hun geliefde caravan of camper. Zo’n tweede huis op wielen moet wel 100% technisch in orde zijn. Piekdrukte in de garage van Holiday Sport is dan ook de normaalste zaak van de wereld. Snelheid is geboden, want in zeer korte tijd moet iedere klant tevreden de zaak verlaten. Met nieuwe werkprocessen houden de technici het hoofd tegenwoordig koel als de werkdruk stijgt. Hoe kan het dat ze bijna niet meer hoeven over te werken?

 

Naam  Marcel Schepers
Functie  Caravantechnicus/meewerkend voorman
Bedrijf  Holiday Sport

‘Slim werken voorkomt werkstress’

Overwerken, een avond doorhalen, doorwerken in het weekend. Als de werkplaatsplanning overloopt, is het soms onvermijdelijk, maar ideaal is het verre van. Caravantechnicus Marcel Schepers weet er alles van. Hij werkt al 25 jaar bij caravanbedrijf Holiday Sport in Lochem en kent de seizoenspieken van zijn branche als geen ander. “Veel mensen denken dat caravanklanten altijd in een ontspannen vakantiesfeer zijn. Maar als mensen over drie dagen op vakantie willen gaan, en hun caravan staat hier in de werkplaats voor een grote onderhoudsbeurt, dan zijn klanten meer gestresst dan wij.”

Anders plannen
Zodra de eerste voorjaarszon schijnt, begint de telefoon bij Holiday Sport te rinkelen, en dat houdt pas in het najaar weer op. “Iedereen gaat op hetzelfde moment op vakantie. Daar verander je niets aan. Omdat we het gedrag van klanten moeilijk kunnen veranderen, hebben we onze eigen werkprocessen dus maar aangepast.”, aldus Marcel. “In de drukke maanden plannen we standaard één technicus voor één dag in de week vrij. Zo blijven we flexibel. Als een klant vandaag een caravan koopt en morgen wil rijden, of als iemand een acuut technisch probleem heeft, dan kunnen we dat snel opvangen. Zonder gevolgen voor het andere werk.”

 

“Een avond doorwerken na een drukke werkdag levert weinig op”

 

Minder productief
Slim werken betekent ook dat je elkaar als collega’s helpt, vindt Marcel. “Stel dat ik een half uur eerder klaar ben met een klus, en het werk van een collega loopt uit, dan help ik mee. Want als het werk van één collega niet afkomt, zitten we aan het einde van de dag als team samen met een probleem.” Door dit soort aanpassingen komt overwerk volgens Marcel bijna niet meer voor. “Soms moet het. Daar is niets aan te doen. Dan beginnen we meestal ’s ochtends een uurtje eerder. Een avond doorwerken na een drukke werkdag levert meestal weinig op. Dan ben je minder productief. Juist als het heel erg druk is, heb je aan het einde van de dag behoefte aan ontspanning. Als ik ’s avonds thuis kan eten, en kan ontspannen met mijn gezin, dan begin ik de volgende dag fris en uitgerust aan mijn werk.”

Bekijk ook:
Hoe ga jij om met werkstress?

Heb jij last van werkdruk?

Een OOMT-coach kan je helpen!

OOMT-coaches helpen jou verder

Interessant voor leidinggevenden

Interessant voor medewerkers

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.