Ons kalmpjes aan voortbewegen zit er in de toekomst niet in: ontwikkelingen zijn erop gericht om straks in no time van A naar B te gaan. Daar wordt op alle niveaus van mobiliteit hard aan gewerkt; het moet snel, sneller, snelst! Op sommige ontwikkelingen kunnen we bijna niet wachten…
Met 1.000 km/u door een buis
De hyperloop is een razendsnel alternatief voor het vliegtuig. Een soort supertrein die als een kogel door een buis schiet. Met de hyperloop van Hardt Hyperloop uit Delft kun je in een half uur (!) van Amsterdam naar Parijs. Het ambitieuze bedrijf werd in 2016 opgericht door vier studenten van de TU Delft. Ze deden mee aan de hyperloop-ontwerpwedstrijd van Elon Musk (Tesla, SpaceX). In hun ontwerp maken ze gebruik van een luchtdrukbuis, waardoor mensen en goederen supersnel vervoerd kunnen worden.
Zo werkt het:
- Capsules met passagiers of vracht worden met supersonische snelheid
(1.000 km/u) door een buis geschoten. - De buizen zijn (bijna) vacuüm, zodat de capsules nauwelijks luchtweerstand ondervinden. De capsules zweven op een magneetveld.
- Elektromagneten stuwen de capsules voort.
De hyperloop is (veel) sneller dan de huidige hogesnelheidstreinen, veiliger dan de auto en minder vervuilend dan vliegen. Al in 2022 moet in de provincie Groningen het eerste testtraject klaar zijn.