Interview Samenwerken - OOMT
Special

Leermomenten op de werkvloer

Alleen samen kom je écht verder. Dat weet Patrick Karsten van Karsten Caravancentrum als geen ander. Door aanhoudende drukte nam het familiebedrijf meer medewerkers aan. En dan wordt het spannend. Kan de familie ook goed samenwerken met niet-familie?

“Natuurlijk worden er ook bij ons weleens fouten gemaakt,” zegt Patrick Karsten. “Ik zie fouten als leermomenten. Het kan zijn dat een medewerker niet goed heeft opgelet, maar ik kijk altijd éérst naar mezelf. Heb ik misschien niet goed gecommuniceerd?” Want goed samenwerken begint volgens Patrick met inzicht in elkaars manier van communiceren en werken.

Weten hoe je jouw team op orde krijgt en houdt?

Schakel kosteloos een adviseur werkgeverschap in! Zij zijn gespecialiseerd in de mobiliteitsbranche.

Dit zijn onze adviseurs werkgeverschap

 

Communicatie is alles
Patrick moest wel wennen aan zijn rol als leidinggevende. Zijn ouders zien Karstens Caravancentrum nog altijd als een familiebedrijf, maar met acht medewerkers zijn ze nu groter en dus anders geworden. “Het is logisch dat personeelsleden minder binding hebben met het bedrijf. Familie zet zich automatisch in voor hetzelfde doel.” Dat is soms lastig. Een ex-medewerker was bijvoorbeeld onbetrouwbaar en niet eerlijk. “Daar moesten we dus afscheid van nemen. Dat blijft lastig.” Gelukkig staat er nu een goed en hecht team. “Het is soms nog een beetje zoeken naar een goede taakverdeling, maar daarom draag ik veel over en probeer ik duidelijk te communiceren en niet te veel af te wachten.”

 

“Nu hebben we gelukkig weer lol met elkaar”

 

Tijd voor een borrel
“Ik denk niet dat ik streng ben,” zegt Patrick. Tijdens zijn studie kreeg hij te horen dat hij zich iets meer moest leren inleven in anderen. Dat vond hij goed om te weten. “Nu vraag ik hoe medewerkers vinden dat ik het doe. Omdat we elkaar veel spreken, hoor ik ook sneller of iemand problemen heeft in zijn privéleven.” Door wisselingen in het team was de sfeer een tijdje iets minder. Daar baalde Patrick van; juist de sfeer vindt hij zo belangrijk. Iedereen wil toch gelukkig zijn op de werkvloer? “We hebben nu weer lol met elkaar. We beginnen elke dag samen met koffie en we sluiten de week af met een vrijdagmiddagborrel. Het is een gezellige club.”

 

Kan jouw team wel wat beter samenwerken?

OOMT helpt!

Meld je aan voor een kosteloze workshop

 

Aanhaken
Patrick is zuinig op zijn team. Toen hij werd gebeld door een chef-werkplaats of er nog een plekje vrij was twijfelde hij geen moment. “Toeval bestaat niet, want ik wilde hém eigenlijk eerst bellen, haha. Zijn ervaring en kennis is heel welkom. Nu zit iedereen op de juiste plek, denk ik.” Hij droomt van de toekomst. Er komen nieuwe loodsen en hij wil zelf ook weer eens op pad met een caravan. “Even lekker naar het buitenland en vertrouwen dat mijn team het wel redt hier.” Dat komt wel, dat weet hij zeker. Hij hoopt dat medewerkers blijven door de sfeer, maar ook de kansen die ze krijgen. “Ik wil altijd investeren in betrouwbare mensen. Cursussen en meer. Toevallig zijn we net in gesprek met OOMT over een loopbaancoach. Daarmee houd je medewerkers gemotiveerd én het bedrijf komt zo verder.”