Het gaat vaak om enorme ontberingen maar de prestaties zijn geweldig. Van zowel de individuele renners als het team. En toch hoor je de teams nauwelijks klagen. Hoe komt dat? Welke managementvaardigheden worden hier toegepast?
Het gaat vaak om enorme ontberingen maar de prestaties zijn geweldig. Van zowel de individuele renners als het team. En toch hoor je de teams nauwelijks klagen. Hoe komt dat? Welke managementvaardigheden worden hier toegepast?
Hoe kom jij aan gekwalificeerde medewerkers?
OOMT adviseurs werkgeverschap staan voor je klaar
Wielrennen is een interessante sport als het om samenwerken gaat. Werken in een team vraagt om verbondenheid. In een wielerploeg is de verbondenheid erg groot; iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen. Maar hoe bereik je dat? Door ervoor te zorgen dat je allemaal dezelfde visie hebt. En dezelfde doelen nastreeft. Eén voor allen, allen voor één. Hier kunnen we van leren. Zorg ervoor dat jouw team een gemeenschappelijke missie heeft en daarin gelooft. Geef je teamleden een ambitieus doel. Op die manier zal het een sterke focus krijgen op het resultaat en de werkwijze om dat te bereiken. Een OOMT adviseur werkgeverschap kan je hierbij helpen.
‘Het blijft verrassend dat gewoon met elkaar praten zoveel kan opleveren’
Nadat de doelen zijn vastgelegd, wordt een team samengesteld. Elk lid heeft een vaste functie. Dat geldt ook voor de Tour. Er zijn sprinters, klimmers, klassementsrenners, tijdrijders en jongeren. Tussen de renners zelf is er een duidelijke taakverdeling. Er is altijd 1 kopman en 7 ploeggenoten. Die rolverdeling kan per etappe, per dag dus, verschillen. Er zijn etappes voor de sprinters en er zijn etappes voor de klimmers in een ploeg. Jaren trainen, tactiek bepalen en oefenen levert succes op. Die aanpak geldt ook op de werkvloer. Als ploegleider in jouw werkplaats moet je duidelijke taken met elkaar afspreken, op basis van persoonlijke kwaliteiten. Talent herkennen en daar je mensen op inzetten.
Zonder het juiste materiaal kom je niet ver. Of het nu voor wielrennen is, of op de werkvloer. Investeren in materiaal en techniek loont. Een geweldige tijdrijder kan niet winnen zonder goede fiets. Geef jouw team de materialen die ze nodig hebben om optimaal te presteren. Dat komt ten goede van de teamsfeer en prestaties.
Een ploegleider is steeds op zoek naar de juiste balans in zijn team. Want teams die op elkaar zijn ingespeeld en hun eigen kwaliteiten inzetten voor het teambelang, zijn vaak het meest succesvol. Zo’n team creëren vraagt om inspanning. Training dus. Ondersteuning bieden voor persoonlijke ontwikkeling (de renner) en teamontwikkeling (het wielerteam). En daarover vol van vertrouwen blijven.
Een succes vier je niet als individuele prestatie maar als teamsucces. Want iedereen levert een belangrijke bijdrage. Zo wordt de ritwinnaar omhelsd door ploeggenoten en ploegleiding. Zij hebben gezamenlijk die rit gewonnen. In een interview bedankt hij altijd zijn ploeggenoten. Dat zorgt voor onderlinge waardering, respect en echte teamspirit. Dit werkt ook op de werkvloer. Spreek het uit als je elkaar waardeert, zowel intern als extern.
‘Ik werf alleen maar allround personeel. Iedereen kan iedereen vervangen’