Verandering in de werkplaats - OOMT
Mei-Juni special

Mobiliteit van morgen

“Alles draait om motivatie”

Tegen het advies van hun ouders in, stapten Riemer en Antoon de Vries in het familiebedrijf. De twee jonge fietsondernemers zijn dolblij met hun keuze en geven bovengemiddeld veel aandacht aan het begeleiden en opleiden van nieuwe vakmensen.

 

Naam Riemer de Vries
Leeftijd 39 jaar
Functie directeur/eigenaar
Bedrijf Bike Totaal Mient de Vries

Bekijk ook:
Studenten op de werkvloer | Booster

Verminder uitstroom jong talent

Lees hier wat de reden is waarom veel jonge medewerkers de branche verlaten. Maar belangrijker: hoe je dit kunt voorkomen.

Onderzoek

Bike Totaal Mient de Vries heeft vestigingen in Leeuwarden, Camminghaburen en Sint Jacobiparochie. Riemer en Antoon de Vries stapten in 2017 als vierde generatie in het familiebedrijf. De broers groeiden in het bedrijf op maar werkten allebei jarenlang in andere branches, vertelt Riemer. “Mijn ouders zeiden vroeger altijd tegen ons: ‘neem het bedrijf niet over en ga liever voor een goede baas werken. Dan kun je ten minste op vakantie als je op vakantie wil.’ Ze maakten zich ook zorgen of er wel genoeg toekomst in een fietswinkel zat. Door de opkomst van e-bikes en nieuwe fietstechniek is er sinds die tijd veel veranderd. De fietsbranche heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. De producten, de techniek, alles er omheen: een fietswinkel is een geweldige plek om te werken. Daarom hebben mijn broer en ik toch de overstap gemaakt. Over één ding hadden mijn ouders wel gelijk, want het is hard werken. Maar daar staat heel veel werkplezier tegenover.”

Trots op het vak
Het enthousiasme voor fietsen, fietstechniek en mensen spat ervan af. Datzelfde enthousiasme motiveert de broers om nieuwe vakmensen op te leiden. “De fietsbranche is een geweldige branche. Dat mogen we als werkgevers echt wel wat meer laten zien. Vaak hebben leerlingen en zij-instromers vooraf geen duidelijk beeld wat het werk in een fietswinkel inhoudt. Als ze ontdekken hoe afwisselend het is, dan zijn ze extra gemotiveerd om hier aan de slag te gaan.” Sinds 2020 begeleiden Riemer en Antoon de 27-jarige zij-instromer Roy. Hij had geen fietstechnische achtergrond toen hij begon. Inmiddels zit hij in het laatste jaar van de N3-opleiding fietstechniek en commercieel management. “Roy kwam bij ons op gesprek en we hadden een klik. Hij heeft belangstelling voor techniek, hij wil graag nieuwe dingen leren, en hij legt gemakkelijk contact met klanten. Het is een plezier om hem te begeleiden.”

“Een leermeester moet goed observeren en luisteren”

Andere persoonlijkheden
Vanuit zijn vorige baan als teamleider en trainer neemt Riemer de commerciële kant van het leermeesterschap voor zijn rekening. Antoon is opgeleid als ict’er en zorgt, als chef werkplaats, voor de technische begeleiding. “We hebben allebei andere vakkennis en een andere persoonlijkheid”, zegt Riemer. Ik kan goed praten en mijn broer kan goed uitleggen hoe techniek werkt. We vullen elkaar goed aan.” Wat is volgens Riemer het geheim van een succesvolle samenwerking tussen leermeester en leerling? “Een leermeester moet goed kunnen observeren en goed kunnen luisteren. Dat helpt om jouw leerstijl aan te passen aan de leerstijl van de persoon die je begeleidt.”

De diepte in
Aan de kant van de leerling of de zij-instromer draait alles om motivatie, vindt Riemer. “Met de juiste motivatie kan je als mens alles leren. Motivatie is de basis voor succes. Vanuit onze rol als leermeester hebben we daar zelf invloed op. We zorgen voor veel afwisseling in het werk. Aan het begin van een opleidingstraject leggen we veel nadruk op routinewerk en standaard onderhoud. Als dat goed gaat, zorgen we voor meer uitdaging. We kijken altijd wat iemand aankan. Heeft een leerling aanleg voor techniek dan gaan we de diepte in met techniek, en als iemand aanleg heeft voor klantcontacten en commercie dan leggen we daar meer nadruk op. Als je nieuwe vakmensen de ruimte geeft om te groeien vanuit hun talenten, dan komt het altijd goed.”

Interessant voor leidinggevenden

Interessant voor medewerkers

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.