Over mobiliteit van morgen - OOMT
Mei-Juni special

Mobiliteit van morgen

Ontdek de nieuwe generatie voertuigen! Van een vliegende motor tot een bus die op lucht rijdt.

Bugatti gaat ook met z’n tijd mee en gaat elektrisch. Niet met een hybride versie van de Chiron, maar met een step! Dankzij het gebruik van magnesium weegt deze e-step maar 15,8 kilo, inclusief de batterij. Het voertuig is bijzonder aerodynamisch en kan met zijn 700W motor een topsnelheid halen van 30 km/u. Het rijbereik is 35 km. De e-step is uitgerust met een remsysteem op elk wiel en heeft zelfs ABS op het achterwiel. Zodra de RDW deze e-step goedkeurt, mag ‘ie op de Nederlandse weg.

 

 

Jonge medewerkers hebben vaak veel technische kennis van nieuwe technieken. Die wil je niet kwijt! Zo pak je dat aan.

 

Opladen tijdens het fietsen

E-bikes worden steeds mooier, lichter en krachtiger. De volgende stap? Een tweewieler zonder ketting die oplaadt tijdens gebruik. De Duitse fabrikant Schaeffler heeft een aandrijflijn ontwikkeld die een ketting voor e-bikes overboord gooit. De energie van de fietser wordt via de pedalen naar de aandrijflijn en vervolgens rechtstreeks naar de motor in het voorwiel gestuurd. Hierdoor zijn een ketting of riem overbodig. Het systeem communiceert net als bij auto’s via een CAN-verbinding. De generator bepaalt zelf hoeveel energie het terugneemt op basis van de kracht van de fietser. De overbodige energie wordt door de generator doorgestuurd naar de batterij. Op deze manier laadt de batterij op.

De fietssnelweg, zelfrijdende cargobikes, draadloos opladen via snelladers in de bestrating. De doorontwikkeling van de fiets maakt grote stappen.
Lees er nóg meer over op Tweewieler.

 

Bekijk ook:
Studenten op de werkvloer | Booster

Een nieuwe generatie op de weg, een nieuwe generatie op de werkvloer.

Met leerlingen in jouw werkplaats, zorg je ervoor dat enthousiaste, talentvolle jongeren aan de slag gaan in de branche.

Tips van leermeester Riemer de Vries

 

De caravan die meeduwt

Met een caravan achter je elektrische auto beperk je de actieradius van je auto enorm. Afhankelijk van de rijsnelheid en luchtweerstand van de caravan kan deze zomaar gehalveerd worden. Een caravan met eigen elektrische aandrijving is een oplossing. Op zich is het geen nieuw idee, maar dit concept van Airstream ziet er ook nog eens heel cool uit. De batterijen en motor zijn erg laag in het chassis ingebouwd, wat het risico op slingeren vermindert. De caravan heeft twee elektromotoren die elk 121 pk leveren en worden gevoed uit een 80 kWh accupakket. 900 watt zonnepanelen laden de accu’s op. Via een app kan de caravan zelf inparkeren.

 

Techniek en kansen: is de waterstofauto een luchtkasteel?

 

Robo-truck

Volvo en Aurora hebben een prototype van een zelfrijdende truck ontwikkeld. Het bijzondere aan deze truck is dat het straks over langere afstanden en lastige routes ladingen heen en weer kan brengen. Dankzij de nieuwste sensoren kan de truck zich oriënteren en veilig navigeren. De technische snufjes zorgen ervoor dat de chauffeur overbodig wordt. Bekijk hier de robo-truck.

 

In de toekomst kunnen motorfietsen vliegen.
Check it out!

 

Op lucht rijden, het kan!

De Italiaanse uitvinder Vito Truglia – een bekende naam in de GP-autosport – ontwikkelde in de vorige eeuw de luchtmotor. Het werkt als volgt: in plaats van de zuigers in de motor door brandstof en ontsteking te laten bewegen, injecteer je lucht onder zeer hoge druk. De perslucht komt uit tanks die in of onder het voertuig zijn gemonteerd. Hoe meer tanks, hoe hoger de ratio. Tanken met verse lucht duurt slechts vier minuten. Op deze manier kunnen alle motoren een emissievrije uitstoot krijgen. Het Nederlandse bedrijf SolutionAir heeft de luchtmotor verder doorontwikkeld. Er rijden zelfs al twee bestelbussen in Terneuzen op gecomprimeerde lucht.

 

Interessant voor leidinggevenden

Interessant voor medewerkers

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.