Veilige start - OOMT
Magazine Booster

Veilige start

Jonge medewerkers lopen een grotere kans op arbeidsongevallen. Als leermeester probeert André het goede voorbeeld te geven. En mocht hij een keer een foutje maken, dan zegt leerling Gerbrich daar gewoon wat van.

 

Jongeren zijn relatief vaak betrokken bij ernstige ongevallen op de werkvloer. Dat heeft verschillende oorzaken. Jonge medewerkers en leerlingen hebben weinig werkervaring. Vaak zijn ze lichamelijk en geestelijk nog niet volledig volwassen. Daardoor kunnen ze gevaren lastiger inschatten. Ook nemen ze werkveiligheid minder serieus. In de werkplaats van LVS Trucks in Leeuwarden staat veilig werken voorop. Zeker wanneer het om leerlingen gaat. “Tijdens leerwerktrajecten geven we extra aandacht aan veiligheid en Arbo-regels”, vertelt trucktechnicus en leermeester André de Vries. “Toen ik zelf jong was, was daar veel minder aandacht voor. Nu wel. Dat vind ik een goede zaak. Iedereen wil toch gezond oud worden in dit werk?”

 

“Voor leerlingen en jonge vakmensen is veilig werken helemaal niet zo vanzelfsprekend”

 

Zuinig op jezelf
Niet over inspectieputten stappen of springen. Uitlaatafzuiging gebruiken als een truck met draaiende motor in de werkplaats staat. Niet onder een half gekantelde cabine werken. Het klinkt logisch als je jarenlang in een truckwerkplaats werkt. Maar voor leerlingen en jonge vakmensen is veilig werken helemaal niet zo vanzelfsprekend. “Ik leg aan leerlingen uit wat de regels zijn en waarom de regels er zijn. In onze werkplaats liggen in elke gereedschapskist gehoorbeschermers, veiligheidsbrillen, handschoenen en kniebeschermers. Vroeger hadden we dat allemaal niet. Ik zeg tegen leerlingen: wees zuinig op jezelf en bescherm jezelf! Gebruik die pbm’s! Ben je bezig met hameren, slijpen of schuren? Draag gehoorbescherming en zet die veiligheidsbril op!”

 

“Alleen als je elkaar ziet weet je zeker dat het veilig is”

 

Elkaar aanspreken
Veilig werken betekent ook dat je als collega’s op elkaar let. “Alles aan trucks is groot, grof en zwaar”, vervolgt André. “We werken regelmatig met z’n tweeën aan hetzelfde voertuig. Wanneer ik een collega niet kan zien, dan stap ik eerst uit voordat ik het voertuig verplaats. Die tip geef ik mee aan leerlingen. Zorg dat je altijd weet waar je collega is. En zorg dat jouw collega weet waar jij bent. Alleen als je elkaar ziet weet je zeker dat het veilig is.” In de praktijk is het weleens lastig om elkaar op onveilig gedrag aan te spreken. Toch is het goed om dat wel te doen. “Een klein foutje kan grote gevolgen hebben. Veilig werken doe je samen.”

Even snel tussendoor
Als leermeester probeert André het goede voorbeeld te geven. Toch maakt ook hij weleens een fout. Daar weet trucktechnicus in opleiding Gerbrich alles van. “André vertelt veel over veilig werken. Laatst moest hij aan het einde van de dag snel even iets afmaken. Hij gebruikte geen pbm’s en daar zei ik wat van. Toen gaf hij meteen toe dat ik gelijk had.” André vindt het positief dat Gerbrich hem aanspreekt. “Meestal gaat het mis als je snel even een klusje tussendoor doet. Gerbrich zag dat ik iets op een onveilige manier deed. Ze durfde er ook iets van te zeggen. Dat kan ik alleen maar waarderen.”

Gezond oud worden
Soms lijkt het alsof Arbo-regels het werk onnodig ingewikkeld maken. Daar kijkt André tegenwoordig anders naar. “We moeten allemaal door totdat we minimaal 68 jaar zijn. Ik vind mijn werk als trucktechnicus en leermeester veel te leuk om op kantoor te gaan zitten. Ik wil dit vak zo lang mogelijk blijven doen. Ik vind het leuk om jonge generatie voor het vak te inspireren en wil zorgen dat jongeren niet de fouten maken die ik zelf weleens heb gemaakt. Met veilig werken kan je niet vroeg genoeg beginnen. Als je vanaf de start van je beroepsopleiding leert om veilig te werken dan heb je daar de rest van je loopbaan voordeel van.”

 

Start veilig!

Besteed jij aandacht aan veilig en gezond werken als er nieuwe studenten komen?

OOMT helpt je op weg
Lees ook

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.