“De kracht van vrouwen wordt vaak onderschat” - OOMT
Magazine Booster

“De kracht van vrouwen wordt vaak onderschat”

Als ondernemende vrouw in de techniek is het soms aanpoten. Hoe kun je als vrouw in de techniek het verschil maken? Ondernemer Magda Gaasbeek (37) vertelt.

 

“Ik ben vrouw, maar zeker ook ondernemer. En die rol mag ik nog meer gaan pakken én uitdragen, heb ik gemerkt tijdens het event ‘Female Impact’ dat OOMT samen met Wij Techniek, OOC en OOM heeft georganiseerd. Met mijn man Jan ben ik eigenaar van garage AutoFirst Gaasbeek. Jan doet alle technische zaken, ik ben secretaresse, gastvrouw, administrateur en alles daar tussenin. Daarnaast ben ik ook nog moeder. Ik voel me goed in mijn verschillende rollen, maar soms is het wel veel. En vaak genoeg dat vervelende schuldgevoel, of het allemaal wel genoeg is… Veel werkende moeders zullen dat herkennen. Terwijl mannen daar minder last van lijken te hebben.”

 


“Als vrouw is het extra belangrijk om grenzen aan te geven en keuzes te durven maken”

 

Vertrouwen moet groeien
“Een ander verschil? Ondanks dat ik betrokken ben bij veel randzaken en veel klantcontact heb, merk ik dat ik niet altijd bij beslissingen wordt meegenomen. Leveranciers vragen toch altijd nog naar ‘de man’ in het bedrijf. Best apart. Misschien omdat ze bij mij eerder een duidelijk nee krijgen, en mannen nog wel iets wil uitproberen? Uiteindelijk heeft het ook allemaal met vertrouwen te maken. Dat moest groeien, net als mijn eigen kennis.”

Grenzen aangeven en weten wie je bent
“Inmiddels weet ik: prioriteiten stellen en een heldere visie hebben is nodig om vooruit te gaan. Net als grenzen aangeven en keuzes durven maken. Zo heb ik geleerd hoe belangrijk het is om een goede weekplanning te hebben, met daarin al mijn taken verwerkt. En zeker ook: bewust doorstrepen wat klaar is en geen aandacht meer vergt. Verder is het goed om af en toe de focus even te verleggen naar jezelf. Te kiezen voor taken die je leuk vindt, waar je energie uithaalt. Zo ben ik momenteel aan het bekijken of ik de jaargesprekken met de monteurs kan overnemen van Jan. Iets wat me goed past en leuk lijkt. Bovendien passen die jaargesprekken mooi bij het topic personeelsbeheer, wat al in mijn takenpakket zit.”

Elkaar steunen en samen stralen
“Ook een mooie reminder van het event: dat vrouwen moeten ophouden zich klein te houden. Onze kracht wordt vaak onderschat. Door anderen, maar ook door onszelf. Menig vrouw denkt te laag over zichzelf, kijkt te veel op tegen mannen. Daar mogen we mee stoppen! Vrouwen hebben namelijk heel krachtige eigenschappen. Onze zorgzaamheid en gevoelskant, daar kun je ook in je werk in deze branche van profiteren. Klanten waarderen het enorm als je met een kop koffie erbij gaat zitten en echt de tijd voor ze neemt.”

 

Lees ook

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.