Verandering in de werkplaats - OOMT
Oktober special

Elektrische voertuigen

Hallo schone werkplaats!

Zijn ze er nog, technici met vieze handen en overalls vol olievlekken? Die krijgen ze in ieder geval niet van elektrische voertuigen. EV’s zijn schoon, lezen zichzelf uit en stellen diagnoses. Allround autotechnicus Frans Schalkwijk (38) van Autobedrijf Leidsche Rijn vertelt in Jelle’s vlog hoe zijn werk verandert door de komst van EV’s. Leidinggevende Marc van den Hout (47) ziet nieuwe kansen en investeert volop in trainingen. “Ik zoek altijd naar raakvlakken tussen mijn ondernemersdoelstellingen en de ambities van medewerkers”.

Werken aan EV’s. Dat vraagt om nieuwe, specialistische kennis. Ben jij er klaar voor?

Eigenaar Marc van den Hout van Autobedrijf Leidsche Rijn:

“Ik zoek de positieve kanten van verandering”

Autobedrijf Leidsche Rijn is een onafhankelijk autobedrijf dat is aangesloten bij Vakgarage. Oprichter en eigenaar Marc van den Hout is opgeleid als autotechnicus en begon in 2007 voor zichzelf. Hoewel hij tegenwoordig vooral druk is met ondernemen, volgt hij de ontwikkelingen rondom autotechniek op de voet. “Als ondernemer en als werkgever moet ik vooruitkijken. Er is een duidelijke verschuiving richting elektronica en elektrische aandrijving. Dan kan je twee dingen doen: in de weerstand gaan of kijken wat je er als ondernemer aan hebt. Ik heb voor het laatste gekozen. Ik investeer volop in nieuwe apparatuur, nieuwe voorzieningen en nieuwe vakkennis.”

Flink geïnvesteerd
Zoals gezegd houdt Marc niet van stilstaan. Hij loopt liever voorop. Met zijn bedrijf sloot hij zich als een van de eersten in Nederland aan bij keurmerk EDGe Mobility. Op het buitenterrein staat een dubbele laadpaal voor het opladen van elektrische auto’s en plug-in hybrides. In de werkplaats volgt het technische team regelmatig cursussen en trainingen over nieuwe techniek. “Ik zie het als mijn rol om iedereen enthousiast te maken voor verandering”, zegt hij daarover. “Sommige medewerkers pakken nieuwe ontwikkelingen uit zichzelf op. Anderen moet je stimuleren en overtuigen van de noodzaak. Ik probeer dat proces in zo goed mogelijke banen te leiden.”

Persoonlijke ontwikkeling
Op het gebied van training en opleiding geeft de ondernemer zelf het goede voorbeeld: hij spijkert zijn vakkennis regelmatig bij. “Voordat we EDGe Mobility partner werden, had ik al een aantal trainingen voor hybride en EV gedaan. Nu we zijn aangesloten bij EDGe Mobility zijn onze autotechnici en serviceadviseurs allemaal op training geweest. Autotechnici trainen minimaal vier dagen per jaar. Naast technische trainingen investeren we ook in leiderschapstrainingen, teamtrainingen en communicatietrainingen. Vooral dat laatste is waardevol. Goed met elkaar communiceren is lastiger dan je denkt. Daarnaast maak ik samen met iedere medewerker een persoonlijk opleidings- en ontwikkelingsplan. Daarbinnen is er ruimte voor extra training en ontwikkeling.”

Rendement
Het is lastig in te schatten hoe snel het wagenpark verandert. Marc kiest bewust voor een mix van vakkennis en ervaring in de werkplaats. “Jonge technici hebben meer gevoel bij elektronica. Oudere technici hebben veel ervaring met mechanica. De combinatie van kennis bepaalt het succes van de werkplaats.” Medewerkers die willen doorleren, krijgen bij Autobedrijf Leidsche Rijn alle ruimte. “Ik praat regelmatig met medewerkers over hun interesses en visie op de toekomst. Als iemand wil groeien in zijn vak, dan vind ik dat positief. Ik zoek altijd naar raakvlakken tussen mijn ondernemersdoelstellingen en de ambities van medewerkers. Zo haal je het maximale rendement uit elkaar, en het zorgt ervoor dat we goed zijn voorbereid op de toekomst.”

Bekijk ook:
Een ‘Back to the Future’ DeLorean als family car

Welke EV-trainingen kan ik mijn team laten volgen? Een OOMT Adviseur Werkgeverschap helpt!

Bepaal samen een route om jouw doel te behalen.

Lees meer

Het gaat hard met de elektrische auto: negeren of investeren?

Interessant voor leidinggevenden

Interessant voor medewerkers

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.