Wat betekent dit voor jou? - OOMT
Mrt-Apr special

Eigentijdse oldtimers

‘Ik leer graag van oudere collega’s…

Elke generatie kijkt anders naar het werk en naar elkaar. Tussen de jongste en oudste medewerker kan zomaar 50 jaar werkervaring zitten. Dylan Kraal is een van de nieuwste en jongste medewerkers van Olsthoorn Truck & Trailer Service. Hoe kijkt hij daar tegenaan?

 

Naam Dylan Kraal
Leeftijd 20 jaar
Functie
technisch specialist bedrijfsauto’s in opleiding
Bedrijf Olsthoorn Truck & Trailer Service

 

Het duurt nog even voordat Dylan Kraal aan de opleiding Technisch Specialist Bedrijfsauto’s mag beginnen. Hij kan niet wachten tot zijn eerste schooldag in augustus. Tot het zo ver is, doet hij praktijkervaring op bij Olsthoorn Truck & Trailer Service. “Hiervoor heb ik bij andere bedrijven gewerkt. Daar mocht ik alleen simpele technische klusjes doen. De rest van de tijd mocht ik de vloer vegen en schoonmaken. Ik wil bedrijfsautotechnicus worden en geen schoonmaker. Toen ik bij Olsthoorn vroeg naar een leerwerkplek, reageerden ze enthousiast. Hier nemen ze de tijd om mij de basis van het vak te leren. Ik voel mij gewaardeerd door mijn collega’s. Terwijl mijn opleiding nog moet beginnen.”

Bereid om te helpen
In de werkplaats werkt Dylan met collega’s van verschillende leeftijden. Hoe vindt hij dat? “Ik kan met iedereen samenwerken. De oudere en meer ervaren collega’s staan ervoor open om hun vakkennis met mij te delen. Iedereen is bereid om mij te helpen als ik een vraag stel. Daar ben ik heel erg blij mee. Er zijn ook bedrijven waar je een opdracht krijgt en je het verder zelf maar moet uitzoeken.” Hoewel Dylan nog maar kort bij Olsthoorn werkt, vielen hem meteen een aantal dingen op. “De werksfeer is positief. Iedereen heeft plezier in zijn werk. Natuurlijk is er altijd wel eens iemand die zijn dag niet heeft, maar dat heb je overal. Ik voel mij nu al onderdeel van het team.”

 

“Geef elkaar eens een compliment, dan wordt samenwerken leuker”

 

Vooroordelen
Op de werkvloer ziet de aanstaande bedrijfsautotechnicus geen grote verschillen tussen generaties. “Oudere technici hebben heel veel ervaring en werken sneller. Jongere collega’s moeten die ervaring nog opbouwen en zijn soms net wat sneller met nieuwe techniek. Maar de verschillen zijn niet groot. Er is hier veel aandacht voor opleiding en training. Iedereen moet zijn vakkennis bijhouden. Van jong tot oud.” Het vooroordeel dat jonge trucktechnici meer houden van elektronica, en dat oudere trucktechnici liever werken met mechanische techniek, klopt volgens Dylan niet. “Elektronica en software vind ik interessant, en ik sta open voor nieuwe techniek zoals waterstof en elektriciteit. Maar ik vind verbrandingsmotoren, versnellingsbakken, remsystemen en schadeherstel het leukst. Daar kan ik veel over leren van mijn oudere collega’s.”

Complimenten
Samen met zijn collega’s deed Dylan mee aan de workshop Generatiehelden van OOMT. Vooral het rollenspel over beter communiceren en elkaar complimenten geven vond hij leerzaam. “Als je regelmatig een positieve opmerking naar elkaar toe maakt, wordt het werk leuker. Voor de workshop was de sfeer al goed, daarna is de sfeer alleen maar beter geworden. Ik heb het gevoel dat ik hier goed op mijn plaats zit.”

 

Je kunt altijd wat van elkaar leren

Oud en ervaren of jong en onervaren. Je kunt altijd wat van elkaar leren. De OOMT-workshop Generatiehelden zorgt ervoor dat verschillende generaties binnen het bedrijf beter en fijner samenwerken. OOMT heeft hiervoor de workshop Generatiehelden ontwikkeld.

Meer informatie vind je hier

Interessant voor leidinggevenden

Interessant voor medewerkers

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.