Verandering in de werkplaats - OOMT
Mrt-Apr special

Eigentijdse oldtimers

Oud en jong leert van elkaar

Als je wilt dat medewerkers van alle leeftijden fijn samenwerken, moet je op directieniveau het goede voorbeeld geven. Er is altijd een generatiekloof, maar als je elkaar respecteert en met elkaar in gesprek blijft, dan kom je er samen altijd uit, aldus Wim Olsthoorn.

 

Naam Wim Olsthoorn
Leeftijd 64 jaar
Functie
Directeur/eigenaar
Bedrijf Olsthoorn Truck & Trailer Service

 

Olsthoorn Truck & Trailer Service is een familiebedrijf. Directeur/eigenaar Wim Olsthoorn bouwde zijn eenmanszaak uit tot een universele truck- en trailerwerkplaats met 30 medewerkers. Op de werkvloer en op kantoor werken verschillende generaties met elkaar samen. “Ik ben 64 jaar en de jongste medewerker, onze zaterdaghulp, is 14 jaar. De andere collega’s zitten daar tussenin”, vertelt Wim. In de huidige krappe arbeidsmarkt valt het niet mee om nieuwe mensen te vinden. Bij de werving van medewerkers richt het bedrijf zich op jongeren die een beroepsopleiding kiezen en op ervaren technici die van baan of van branche wisselen.

 

“We zoeken een mix van jong en oud en van ervaren en onervaren. Iedereen is welkom, en daar is ons team een afspiegeling van.”

 

Voorbeeld
Jong en oud samenbrengen op de werkvloer is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doet Wim dat? “Het begint met zelf het goede voorbeeld geven. Ik ben bezig om de dagelijkse leiding over te dragen aan mijn zoon en dochter. Ik ben blij dat ze het bedrijf willen overnemen en dat ze er helemaal voor gaan, maar ik vind het soms lastig dat ze sommige dingen anders doen dan ik zelf zou doen. Dat moet ik accepteren. Zelf heb ik hetzelfde meegemaakt toen ik bij mijn vader in het bedrijf ging. Er is altijd een generatiekloof, maar als je elkaar respecteert en in met elkaar gesprek blijft, dan kom je er samen altijd uit. Als wij dat kunnen, dan kunnen onze medewerkers dat ook.”

Koppelen
De mix van verschillende generaties op de werkvloer maakt het bedrijf veerkrachtig en flexibel, vindt Wim. “De oudere generaties hebben meer ervaring, ze weten hoe het bedrijf in elkaar steekt en welke kwaliteit we willen leveren. Ze spreken elkaar aan als ze een probleem zelf niet kunnen oplossen. Jonge medewerkers zijn vaak sneller en handiger met nieuwe techniek, maar ze zijn soms ongeduldig en vinden het lastig om hulp te vragen. Daarom koppelen we jongere en oudere medewerkers aan elkaar. Zo leren ze van elkaars positieve eigenschappen.”

Generatiehelden

Kortgeleden heeft het team van Olsthoorn de OOMT-workshop Generatiehelden gedaan. Dat was best een grote stap, bekent Wim. “Vroeger was ik geen fan van workshops. Maar mijn kinderen zijn dat wel. En ik moet eerlijk toegeven dat het de moeite waard was. De OOMT-workshop geeft inzicht in de verschillen tussen leeftijdsgroepen en hoe je meer begrip voor elkaar krijgt. Vaak zit dat in kleine dingen. Bijvoorbeeld elkaar spontaan een compliment geven. De workshop heeft de drempel voor jong en oud verlaagd om elkaar aan te spreken en om elkaar om hulp te vragen. Het heeft ons team nog hechter gemaakt. En ik heb zelf geleerd dat je nooit te oud bent om nieuwe dingen te proberen.”

Jong en oud beter laten samenwerken.

Bekijk de webinar op 7 maart om 19.30 uur en leer hoe de generatiehelden op jouw werkvloer nog beter kunnen samenwerken.

Bekijk de webinar

Interessant voor leidinggevenden

Interessant voor medewerkers

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.