Verandering in de werkplaats - OOMT
Sep-Okt special

In balans

“Coaching is als een persoonlijke apk”

Fred Beumer is loopbaancoach bij OOMT. Coaching geeft medewerkers en werkgevers meer zelfinzicht en helpt om in balans te blijven – of om weer in balans te komen. “Er is niets zweverigs aan coaching. Het is juist heel praktisch. Coaching voorkomt uitval, vergroot het werkplezier en stimuleert vakmensen om zichzelf te blijven ontwikkelen in hun werk.”

 

Naam Fred Beumer
Leeftijd 52 jaar
Functie Loopbaancoach & vitaliteitscoach
Bedrijf OOMT


Wat houdt coaching precies in? En wat heb je eraan? Het zijn twee vragen die Fred Beumer regelmatig te horen krijgt als hij bedrijven en medewerkers in de mobiliteitsbranche bezoekt. De antwoorden zijn voor elke situatie anders. “Coaching is een verzamelbegrip. Loopbaancoaching gaat bijvoorbeeld over jouw ontwikkeling als vakmens. Vitaliteitscoaching gaat over omgaan met werkdruk en werkstress. Burn-out coaching is er voor mensen die zijn uitgevallen in hun werk. Alle vormen van coaching hebben één overeenkomst: ze draaien om het vergroten van zelfinzicht en werkplezier. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand niet beter is geworden van een coachingtraject.”

 

“Er is niets zweverig aan coaching, het is juist heel praktisch”

 

Grip
Fred Beumer komt bij verschillende soorten bedrijven over de vloer, uiteenlopend van truckbedrijven en tweewielerbedrijven tot autobedrijven. Elke deelbranche heeft zo zijn eigen specifieke uitdagingen. “Een algemene trend is aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Er verandert veel op technisch gebied. Veel mensen vinden dat spannend. Vooral in de werkplaats merk ik dat sommige mensen worstelen met nieuwe techniek. Loopbaancoaching biedt dan uitkomst. Het geeft technici meer grip op hun loopbaan en op hun persoonlijke ontwikkeling. Omgaan met verandering en nieuwe kennis verzamelen gaat niet vanzelf, maar iedereen kan het leren.”

 

Uitval door werkdruk
Ook op het gebied van werkdruk krijgt Beumer regelmatig vragen van zowel medewerkers als werkgevers. “Overal heerst krapte. In werkplaatsen loopt de werkdruk hoog op. Met gezonde werkdruk is niets mis, maar de druk moet niet te lang aanhouden en niet te hoog worden.” Vitaliteitscoaching helpt om uitval door werkdruk en stress te voorkomen. “Werkdruk aankaarten is lastig. Zeker in kleinere bedrijven met kleine teams. Soms moeten mensen structureel overwerken om het werk af te krijgen. Als dat te lang doorgaat, kunnen medewerkers voor een langere periode uitvallen. Dan zijn de gevolgen niet te overzien. Niet voor de medewerker en niet voor het bedrijf. Coaching voorkomt dat het misgaat.”

 

 “Coaching is er om problemen te voorkomen”

 

Zuinig zijn
Soms wordt de OOMT-coach te laat ingeschakeld en zit een medewerker thuis met een burn-out. “Veel mensen denken dat coaching alleen nuttig is als er problemen zijn. Maar coaching is juist ook bedoeld om problemen te voorkomen. In de huidige krappe arbeidsmarkt moet je als werkgever extra zuinig zijn op medewerkers.” Gelukkig zien de meeste bedrijven dit zelf in. OOMT krijgt regelmatig aanvragen voor coachingtrajecten voor individuele medewerkers en complete teams.

 

Persoonlijke apk
Coaching is altijd maatwerk. Het begrip ‘op maat’ is ook van toepassing op de lengte van het coachingtraject. “Het komt voor dat ik twee of drie keer met iemand praat, en het komt voor dat een traject weken of maanden duurt. Het mooie is: van iedereen die een coachingtraject heeft afgerond, hoor ik dat ze er veel hebben opgestoken. Over zichzelf, over hun rol binnen de organisatie en over de samenwerking met collega’s.” In veel opzichten lijkt coaching op een persoonlijke apk. “Als alles goed zit, dan is het goed om te weten dat alles goed zit. En als er dingen in je werk of loopbaan zijn die stroef lopen, of die beter kunnen, dan helpt coaching om dat aan te pakken”, besluit Fred Beumer.

 

Bekijk ook:
Roep de hulp van een OOMT-coach in

Ook eens bijpraten met een OOMT-coach?

OOMT helpt medewerkers en werkgevers in de mobiliteitsbranche om beter, fijner en leuker te werken. Coaching is een van de manieren om dit doel te bereiken. Wil jij ontdekken wat de coaches van OOMT voor jou of voor jouw bedrijf kunnen betekenen?

Ga naar de site of neem contact op met de OOMT Servicedesk via 0800-0155 of mail naar servicedesk@oomt.nl

Interessant voor leidinggevenden

Interessant voor medewerkers

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.