Over coaching - OOMT
Sep-Okt special

In balans

“Coaching maakt van mij een betere rijder”

Topprestaties leveren, omgaan met druk en samenwerken als een team. Er zijn veel overeenkomsten tussen de autosport en de automotive werkplaats. Volgens coureur Niels Langeveld is er nog een belangrijke overeenkomst: coaching maakt je beter in je werk.

 


© beeld: Niels Langeveld

Naam Niels Langeveld
Leeftijd 34 jaar
Functie Autocoureur en coach
Bedrijf Niels Langeveld Racing

 

 

Niels Langeveld is toerwagencoureur. Sinds de start van zijn raceloopbaan heeft hij met verschillende raceauto’s in diverse raceklasses geracet. Van de Suzuki Swift Cup, de Renault Clio Cup en de Seat Leon Eurocup tot zijn huidige deelname aan het Italiaanse TCR-kampioenschap en de Mazda MX-5 Cup, de afgelopen jaren heeft Langeveld een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Dat heeft hij niet alleen te danken aan zijn talenten en vaardigheden. “Tijdens een raceweekend draait alles om het winnen van de race. Tijdens de race zelf ben ik alleen bezig met het rijden. Voor alles eromheen sluit ik mijzelf af. Dat gaat niet vanzelf. Dat moet je trainen.”

 


© beeld: Niels Langeveld

 

Beter mee omgaan
Tussen de enthousiaste maar onervaren beginneling van 2008 en de zeer ervaren coureur die Niels Langeveld nu is, zit jarenlange ervaring en persoonlijke groei. “Jezelf volledig concentreren op het rijden is misschien wel het allerlastigste aan racen. Aan het begin van mijn carrière vond ik dat erg moeilijk. De afgelopen 14 jaar heb ik daar steeds beter mee leren omgaan.” Iedere coureur gaat anders met druk om. Voorafgaand aan een race zonderen sommige coureurs zich het liefst af om zich op de wedstrijd te concentreren. Niels pakt dat anders aan. “Ik praat met het team, ik maak een grapje, ik loop een rondje buiten de pitbox. Ik wil graag de regie en de controle houden, maar ik presteer het beste in de auto als ik vooraf kan ontspannen. Dan gaat de tijd sneller.”

 

Kijk ‘em gaan!

 

Positieve druk
Het team is een ontzettend belangrijke factor bij het winnen van een race. “Als coureur doe je het niet alleen. Je hebt te maken met de techniek van de auto, de afstemming en de voorbereiding met het team naar de race toe. Een goede voorbereiding doe je samen.” Nog een belangrijke factor tijdens de wedstrijd is coaching. Niels heeft een coach die hem voor, tijdens en na de race ondersteunt. “Tijdens een race voel je altijd een bepaalde druk. Gezonde druk geeft spanning en scherpte. Het helpt mij om te focussen. Coaching helpt mij om op een positieve manier met druk om te gaan.” Ook als het tegenzit is een coach waardevol. “Vroeger vond ik elke vorm van tegenslag een grote ramp. Van de baan getikt worden, uitvallen, een slecht resultaat, ik kon er moeilijk mee omgaan. Nu ben ik nog steeds chagrijnig als het een keer tegenzit, maar ik blijf er niet meer in hangen. Anders staat het in de weg van de volgende dingen die ik ga doen.”

 

“Vroeger vond ik elke vorm van tegenslag een grote ramp”

 

Crashen
Coaching heeft Niels meer zelfinzicht gegeven. “Na een race kijk ik terug wat goed ging, wat niet goed ging en wat mijn eigen rol daarin was. Soms maakt een andere coureur een fout en heb je gewoon pech. Coaching heeft van mij een betere rijder gemaakt. Tijdens de race ben ik rustiger en nadenkender geworden. Vanuit mijn ervaring en zelfinzicht kan ik sneller beslissen of ik een bepaalde actie wil inzetten en doorzetten.” Toerwagenracen blijft altijd ‘close racing’. Duwen en trekken hoort erbij. “Maar ik heb geleerd om in te schatten of de risico’s van een bepaalde actie opwegen tegen de kans op verlies. Finishen is altijd meer waard dan crashen.”

 


© beeld: Niels Langeveld

 

Verbeteren
De eerste twee jaar in de autosport was Niels op zichzelf aangewezen. Daarna schakelde hij een coach in. “Coaching kan confronterend zijn en heel hard. Daar moet je tegen kunnen, maar mijn doel is altijd geweest om beter te worden ik wat ik doe. Ik heb ontzettend veel van coaching geleerd.” Tegenwoordig begeleidt Niels zelf autosporters als coach. “Vanuit mijn kennis en ervaring met de autosport en met coaching heb ik mijn eigen coachingstijl ontwikkeld. Andere mensen helpen om te groeien en zichzelf te verbeteren vind ik ontzettend eervol werk. Als anderen met mijn hulp beter worden in wat ze doen, maakt dat mij enorm trots.”

 

Bekijk ook:
Is jouw werkdruk te hoog?

Ook eens bijpraten met een OOMT-coach?

OOMT helpt medewerkers en werkgevers in de mobiliteitsbranche om beter, fijner en leuker te werken. Coaching is een van de manieren om dit doel te bereiken. Wil jij ontdekken wat de coaches van OOMT voor jou of voor jouw bedrijf kunnen betekenen?

Ga naar de site of neem contact op met de OOMT Servicedesk via 0800-0155 of mail naar servicedesk@oomt.nl

Interessant voor leidinggevenden

Interessant voor medewerkers

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.