Back to the future - OOMT
Techniek

“Alles wat niet goed was, hebben we vervangen”

Met een bijzondere auto zoals een DeLorean DMC-12 heb je altijd aanspraak. Frank, Daan en Stijn Pluym genieten van de aandacht én van de aparte techniek. “Het is een rare mix van Amerikaanse en Europese onderdelen.”

“In 1998 ging mijn vader Frank met twee vrienden naar de Verenigde Staten om een Ford Mustang te kopen, maar die waren veel te duur. Na twee weken rondreizen en zoeken liep hij tegen deze DeLorean aan. Mijn vader was meteen verkocht en de auto ook. In Nederland reed hij er af en toe mee. Daarna heeft de DeLorean een tijd in de kelder gestaan. Eén keer per jaar kwam hij naar buiten voor de dorpsrally. Door het lange stilstaan ging de motor steeds slechter lopen. Toen ook het koelsysteem begon op te spelen, besloten we dat het tijd was voor een totaalrestauratie.”

Plastic kruimelt uit elkaar
“We hebben de restauratie grondig aangepakt. We hebben het onderblok van de motor vervangen, het onderstel vernieuwd, het interieur opnieuw bekleed en deukjes uit het rvs-plaatwerk gehaald. Sleutelen aan een DeLorean is specialistisch werk. Het is een rare mix van Amerikaanse en Europese onderdelen en het plastic kruimelt onder je handen uit elkaar. In de zomer maken mijn broer Stijn en ik regelmatig een ritje. Dat is altijd een belevenis. Sommige mensen letten niet meer op het verkeer als ze de auto zien. De meeste tijd staat hij in de showroom tegenover mijn bureau. Als het werk even een keer tegenzit, kijk ik naar de DeLorean, en dan is alles weer goed.”

Wist je dat de DeLorean DMC-12 dit jaar 40 jaar bestaat? De Spaanse ontwerper Angel Guerra van Rimac Automobili is zo’n grote fan, dat hij in zijn vrije tijd een elektrische versie ontwierp.

Elektrische DeLorean DMC-12. Beeld: Angel Guerra

Heb jij een voertuig waar je heel trots op bent?

Een motor met een bijzonder verhaal? Een gepimpte caravan of uitzonderlijke fiets? Stuur ons een foto van jouw bijzondere voertuig met een korte toelichting en wie weet sta jij hier binnenkort ook te pronken.

Stuur ons een foto van jouw bijzondere voertuig