Over 3D-printen - OOMT
Juli-Augustus special

3D-printen

3D-printen draait allemaal om het maken van onderdelen of producten die driedimensionaal zijn. Dit gebeurt door het smelten van plastic. Ook glas, zand, houtvezel, metalen, goud, papier en voedingsmiddelen zoals suiker en chocolade zijn te gebruiken. Tijdens het printen wordt laagje voor laagje het materiaal op een platform gespoten. Vervolgens stolt het in de gewenste vorm.
3D-printen heeft geen beperkingen; echt alles is te printen.

Formule 3D

In de Formule 1 is 3D-printen niets nieuws. Elk F1-team gebruikt 3D-technologie om de concurrentie voor te blijven. Zodra het raceseizoen begint, moeten teams elk raceweekend snel technische wijzigingen aan hun wagen kunnen doorvoeren. 3D-geprinte onderdelen dragen daaraan bij. Je vindt deze onderdelen op verschillende plaatsen in de racewagen. Van inzetstukken in het chassis voor koelleidingen, lichtgewicht afdekkappen tot veiligheidsonderdelen voor de carrosserie. Behalve dat de onderdelen door de designvrijheid van 3D-printen vaak beter presteren, bespaart het ook gewicht. En in de F1-racewereld telt elke tiende van een seconde: alles moet sneller, lichter en sterker.

© 3dprintmagazine.eu | Het Alfa Romeo Racing Orlen team rijdt in 2021 met een F1-bolide waarin maar liefst 304 3D-geprinte onderdelen zijn verwerkt.

Nieuwe technieken zoals 3D-printen hebben impact op je bedrijf en je team

Sluit jouw personeelsbeleid nog wel aan?

Lees meer

Check dit: time lapse van 8 gave 3D-prints

 

Volledig 3D op weg

Ook bij de ontwikkeling van productie-auto’s wordt volop gebruikgemaakt van 3D-printtechniek. Voor assemblagetools, matrijzen voor composietdelen en het maken van een prototype of schaalmodel. Ook voor schaarse onderdelen van een oldtimer of exclusieve auto biedt een 3D-printer uitkomst.

In de tweewielerbranche is Superstrata de eerste leverancier van volledig 3D-geprinte fietsen [Lees het artikel in Booster magazine]. Daarnaast zijn er al diverse 3D-geprinte zadels te koop. Handig als je zelf de vorm en de positie van drukpunten wilt bepalen.
De e-motorbike Nera kwam in 2019 bijna compleet uit de 3D-printer rollen. Inclusief de banden. Alleen de elektrische componenten die deze motor aandrijven zijn traditioneel.

 

5 bijzondere 3D-prints

Je kunt het zo gek niet bedenken, of het valt 3D te printen. Wat dacht je hiervan:

  1. Iron Man. Acteur Robert Downey Jr. kreeg een geprint superhero-maatpak.
  2. Jawel, het is mogelijk om botten, oren, nieren, huid en zelfs bloedcellen te printen.
  3. Deeg, mozzarella en tomaten worden verdund waardoor het gemakkelijker is om ze te printen. Na het printen gaat alles gewoon de oven in. Even wachten… en smullen maar!
  4. In Eindhoven heeft onlangs de eerste Nederlandse bewoner de sleutel gekregen van een 3D-geprint huis.
  5. Peperdure Lamborghini. In twee jaar tijd bouwden vader en zoon een Aventador-lookalike. De Lambo-replica lijkt niet alleen erg op het origineel, maar rijdt ook echt. Er zit een 5,7-liter blok van een Corvette uit 2003 in. Bekijk het filmpje hieronder.

 

Onderdeel nodig? Print het ff zelf

Stel je eens voor: 3D-printers die bij jou in de werkplaats onderdelen printen. Er is niet langer een magazijn of fabriek meer nodig. Jij print zelf de onderdelen die je nodig hebt. Wat denk je, wordt dat de toekomst?

 

Interessant voor leidinggevenden

Interessant voor medewerkers

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.