Moeite met lezen en schrijven? Schaam je niet! - OOMT

Moeite met lezen en schrijven? Schaam je niet!

Wist je dat meer dan 2,5 miljoen Nederlanders moeite hebben met lezen, schrijven of digitale vaardigheden? Dat betekent dat de kans groot is dat jij iemand kent die laaggeletterd is. Misschien wel een collega. Hoe herken je laaggeletterdheid? En nog belangrijker: hoe kun je helpen zonder over te komen als een bemoeial?


Ik check je mailtje later wel even… 
of ik heb geen leesbril mee… Herken je deze uitspraken? Het kan natuurlijk waar zijn. Maar het kan ook een signaal zijn dat iemand moeite heeft met lezen of schrijven. Of dat een collega zegt dat hij of zij ‘vergeten’ is om een mail te lezen. Wat ook vaak voorkomt: ik heb helemaal geen e-mailadres. Waarom draaien ze er omheen? Omdat ze zich schamen. Onnodig natuurlijk!

Andere talenten
Niet iedereen is even goed met taal. Daar kunnen veel redenen voor zijn. OOMT-coach Dymphie Woudenberg wil één ding benadrukken: “Er zijn veel vooroordelen. Als je niet goed kunt lezen of schrijven ben je dom, bijvoorbeeld. Dat is echt onzin!” [Lees het interview met Dymphie]. Laaggeletterdheid betekent echt niet dat iemand niet slim of handig is. Vaak zijn dit juist de collega’s die hard werken of slimme oplossingen kunnen verzinnen. Iedereen heeft zo zijn of haar talent.

Groep 6
Het is trouwens niet zo dat mensen die laaggeletterd zijn helemaal niet kunnen lezen en schrijven. Het taalniveau is vergelijkbaar met een kind uit groep 6. Zo moet je dat eigenlijk zien. Eenvoudige zinnen lukken meestal wel, maar een technische handleiding is een uitdaging. Gebruik bijvoorbeeld beeldmateriaal als jullie samen aan iets werken. En neem meer tijd om iets uit te leggen.

Denk aan jullie band
Merk je dat een goede collega moeite heeft met het invullen van formulieren of het maken van notities? Of dat diegene inderdaad handige excuses verzint om niet te hoeven lezen? Dan kun je best vragen of je ergens mee kunt helpen – zeker als jullie een goede band hebben. Het belangrijkste is dat je hulp biedt en geen kritiek geeft. Vergeet niet dat je collega zich misschien wel schaamt. Wees aardig. Door elkaar te steunen zorg je voor een fijnere werkplaats – voor iedereen.

Laaggeletterdheid

Heb je een goede band met een collega en denk (of weet) je dat diegene moeite heeft met lezen en schrijven?

Misschien kan een OOMT-coach helpen.

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.